Ce citim?

Viața lui Pi de Yann Martel, Editura Polirom, 2014

Pi Patel, fiul unui director de grădină zoologică din Pondicherry (India), are două mari pasiuni: religia – vizitează pe rând și cu egală fervoare biserica, sinagoga și moscheea – și animalele. Când tatăl lui Pi hotărăște că familia va emigra în Canada, adolescentul politeist nici nu bănuiește aventura ce-l așteaptă.

Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade, Editura Tana, 2019

„Mă socoteam pregătit să scriu un roman. Era mai mult decât un roman autobiografic. Voiam să fie în același timp un document exemplar al adolescenței. Îmi propusesem să nu inventez nimic, nici să nu înfrumusețez, cred că m-am ținut de cuvânt. Îmi spuneam că, pentru întâia oară, un adolescent scrie despre adolescență și scrie întemeiat pe „documente”.”  – Mircea Eliade, Amintiri

Creierul. Povestea noastră de David Eagleman, Editura Humanitas, 2018

Închis în tăcerea și întunericul propriului craniu, creierul ne țese povestea realității și a identității care ne definesc. Renumitul specialist în neuroștiințe, David Eagleman, ne poartă într-o inedită călătorie în care vom descoperi alcătuirea misterioasă a existenței umane. Ce este realitatea? Cine ești „tu“? Cum iei decizii? De ce are nevoie creierul tău de alți oameni? În ce fel poate schimba tehnologia omul așa cum îl cunoaștem?

Ce vizionăm?

Noah (Noe), 2014

E o lume lipsită de speranță. Ploile nu mai udă țărâna cotropită de atâtea ori de hoarde barbare, iar aceasta nu mai rodește. Înconjurat de cruzime și abuzuri, Noe este un om de ispravă. Luptător experimentat, mag și vindecător, nu își dorește decât să trăiască în pace alături de familia sa. Cu toate acestea, în fiecare noapte în visele sale apare un potop fără de sfârșit. Să fie semn că lumea se va sfârși?

Into the wild (În sălbăticie), 2007

Crescut într-o suburbie bogată din Washington DC, Christopher McCandless decide la 24 de ani să întrerupă legăturile cu familia, să renunțe la conturile bancare și să plece în sălbăticie. Ajuns în Alaska, Christopher renunță la mașină, își arde și ultimii bani și decide să se descurce singur în ținuturile pustii, vânând și mâncând rădăcini.

Unde mergem?

Pink Martini – Sala Palatului, București

Inspirându-se din muzica tuturor popoarelor și dorind să includă într-un repertoriu fără reproș toate genurile – de la pop, până la jazz și muzică clasică, Thomas Lauderdale a fondat Pink Martini în 1994. Inițial, pentru a oferi fundaluri muzicale mai frumoase și mult mai potrivite, prin varietatea lor, evenimentelor internaționale ce aveau ca scop strângerile de fonduri pentru cauze precum drepturile civile, locuințe accesibile, mediu, biblioteci, educație sau parcuri.

Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, Teatrul Național București

Scrisă la finalul secolului al XVI-lea, „Neguțătorul din Veneția” este și astăzi o piesă extrem de actuală, despre bani, lăcomie, dragoste și tensiuni inter-rasiale, despre discriminare și răzbunare. Cea mai controversată scriere shakespeariană, „Neguțătorul din Veneția” a impus unul dintre cele mai fascinante personaje ale dramaturgiei universale, Shylock, cămătarul evreu mistuit de dorința de a se răzbuna pe rivalul său, neguțătorul creștin Antonio.

Soundart Festival, Club Quantic, București

Festivalul îsi propune să depășească sfera sonorităților prog și stoner și să fie un festival al muzicii percepute ca artă de sine stătătoare.De la sonorități sludge și post-metal, trecând prin esența stoner-ului și ajungând până la avangardismul neofolk-ului modern, acest Soundart se anunță încă de pe acum ca fiind cea mai interesantă și experimentală ediție, o reală încercare de extindere a granițelor audio-vizuale.

Ce ascultăm?

Vikings (serial) – Soundtrack 

Ravel – Bolero. Sergiu Celibidache, 1971