Ce cărți citim?
Un an fără tine , NINA DE PASS
Cea mai promițătoare petrecere din noaptea Ajunului Anului Nou se sfârșește cu o tragedie – Cara supraviețuiește, dar cea mai bună prietenă a ei își pierde viața. Nouă luni mai târziu, Cara este în continuare chinuită de durere și de un secret legat de acea noapte, un secret întunecat pe care ar vrea să-l dea uitării. Tânăra este trimisă la o școală specială din Elveția, unde pare să aibă o a doua șansă, dar mai întâi trebuie să înfrunte adevărul legat de noaptea fatidică de Anul Nou.
O carte pentru adolescenți plină de sensibilitate, Un an fără tine vorbește despre fragilitatea emoțională a tinerilor, despre alegeri și consecințele lor, despre iubire, iertare și prietenie. O poveste care te trece printr-o mulțime de stări și emoții, și în care ești alături de personajul principal pe un drum greu și tulburător spre vindecare.
Din ce este construită lumea. Fizica pe care nu o înveți la școală, TRAIAN ANGHEL
În carte este povestită o parte din aventura omului desfăşurată în domeniul ştiinţei începând cu anul 1900 și până în prezent, văzută din perspectiva fizicianului. Este perioada în care a luat naştere şi s-a dezvoltat fizica modernă, începând de la cuanta lui Planck şi particula de lumină a lui Einstein, continuând cu bosonul Higgs (particula Dumnezeu) şi ajungând la undele gravitaţionale.
Sunt prezentate şi analizate evenimentele, fenomenele şi experimentele care au dus la formularea teoriei relativităţii şi a teoriei cuantice, dar și subiecte precum teleportarea cuantică şi calculul cuantic. Lucrarea este adresată tuturor celor care doresc să înţeleagă legile care guvernează natura, lumea înconjurătoare şi universul în care trăim, văzute din perspectivă modernă. Aceste subiecte sunt dezvoltate în opt capitole sub forma unor răspunsuri oferite la întrebări formulate în titlurile acestora: Ce este lumina: undă sau corpuscul?, Poate fi depăşită viteza luminii?, Particulele sunt unde?, Cât de complex este atomul?, Cum funcţionează laserul?, Pisica lui Schrödinger este vie sau moartă?, Din ce este construită lumea?, Este posibilă teleportarea?
Casa din strada Hawthorn, MEGAN WYNNE
Lui Beth nu-i convine deloc faptul c-a trebuit să se mute în Dublin. Îi este dor de fosta casă, din Londra, și de amicii de acolo, iar noul oraș și noua școală îi par străine și neprietenoase. Când în casa și în viața ei își face apariția un băiat misterios, care pare rupt din anii ’50, lucrurile devin și mai stranii, iar Beth este atrasă într-o aventură palpitantă și surprinzătoare.
Beth este nefericită: la școală e luată peste picior de o gașcă de fete răutăcioase, acasă o așteaptă o mamă cam absentă și un frate mai mic despre care toată lumea spune că e genial, iar ea se simte singură și nebăgată în seamă. Colac peste pupăză, cineva îi tot dă lucrurile peste cap prin cameră!
Ce filme vizionăm?
LA CROISADE, cu Laetitia Casta
Abel (Louis Garrel) și Marianne (Laetitia Casta) descoperă că fiul lor Joseph, în vârstă de 13 ani, a vândut în secret numeroase obiecte de valoare din casă. Ei află în curând că nu doar Joseph a făcut asta, ci mulți alți copii din întreaga lume, pentru a finanţa un misterios proiect verde în Africa. Misiunea lor este să salveze planeta.
Unde mergem?
12 – 14 august, Domeniul Știrbei, Buftea
Cap de afiș pentru ediția din acest an este trupa Arctic Monkeys, care a anunțat recent un turneu european, cu evenimente în țări precum Croația, Bulgaria sau Cehia. Speranța fanilor români că muzicienii vor poposi cumva și în România a devenit realitate, când organizatorii Summer Well au anunțat că Arctic Monkeys va urca pe scena festivalului.Acestora li se vor alătura Nothing But Thieves, Jungle, Future Islands, Inhaler, Channel Tres, Alice Merton, Roosevelt, Self Esteem, Sad Night Dynamite, Lea Porcelain și Hayes & Y.
11 – 15 august, Brașov
Ediția aniversară din acest an este un prilej perfect de a celebra prieteniile pe care le-am legat în acești 10 ani, dar și de a invita la Brașov nume noi și artiști excepționali. Acesta este și conceptul care stă la baza ediției din anul 2022, care se va regăsi atât în line-up-ul festivalului, cât și în activitățile conexe extrem de numeroase care vor completa experiența festivalului, o experiență pentru întreaga familie și o sărbătoare pentru Brașov.
Festivalul va avea loc în acest an în perioada 11-15 august și va oferi tuturor iubitorilor de muzică bună un sfârșit de vară notabil. Evenimentele din cadrul Brașov Jazz & Blues Festival vor avea loc în Piața Sfântul Ioan (scena principală), Piața Brassaï (scena Raiffeisen), dar și în Parcul Central Nicolae Titulescu și la Cinema Astra. Pe scena principală din Piața Sf. Ioan vor urca peste 30 de artiști din 8 țări.
Ce ascultăm?