Ce citim?

 Împăratul muștelor de William Golding, Editura Humanitas, 2017

Romanul devenit un clasic al secolului XX, continuă să aibă un ecou rareori întâlnit în istoria literaturii. Transpunerea cinematografică a romanului, din 1963, aparține regizorului Peter Brook. William Golding a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1983.

Și soarele e o stea de Nikola Yoon, Editura Young Art, 2019

Natasha e o adolescentă cu o fire pragmatică. Nu crede în soartă, crede în fapte clare şi demonstrabile. Aceasta e o zi neagră pentru ea: urmează să fie deportată în Jamaica peste doisprezece ore. Nici pentru Daniel, un visător incurabil, asta nu e o zi oarecare: are un interviu care îi va hotărî viitorul. O va lua pe calea care-i va mulţumi pe părinţii săi, sau se va dedica pasiunii sale, poezia?

Gândire rapidă, gândire lentă de Daniel Kahneman, Editura Publica, 2012

Daniel Kahneman ne poartă într-o călătorie inovatoare prin ascunzișurile minții și ne explică cele două sisteme care conduc modul nostru de a gândi. Sistemul 1 este rapid, intuitiv și emoțional; Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ și mai logic.

Ce vizionăm?

Her (Ea) – 2013

Povestirea se petrece la Los Angeles, cândva în viitor. „Ea” ni-l prezintă pe Theodore (Joaquin Phoenix), un bărbat complex și sufletist, care își câștigă existența scriind scrisori personale pentru alți oameni. Cu inima frântă după un lung mariaj eșuat, el începe să fie interesat de un nou sistem de operare pe calculator, care răspunde la comenzi vocale și promite a fi extrem de intuitiv, devenind un fel de entitate de sine stătătoare.

Unde mergem?

Târgul de Mărțișor, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

În vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor – fete și băieți deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarnă, căldură-frig, lumină-întuneric

Tango, Radio & Juliet, Opera Națională București

Tango. Radio and Juliet este un spectacol ce unește două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română stabilit în Slovenia – în care se regăsesc elemente de teatru și dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla și până la Goran Bregovic și Radiohead.

Ce ascultăm?