Știați că…

Sfântul Gheorghe, pe care l-am celebrat săptămâna trecută, în data de 23 aprilie, este ocrotitorul ostașilor și simbol al curajului, iar imaginea sa învingând balaurul apare pe unele dintre cele mai emblematice biserici medievale din Moldova?

Biserica Sfântul Gheorghe a Mănăstirii Voroneț a fost ctitorită de Ștefan cel Mare, în 1488, în doar trei luni și trei săptămâni, conform pisaniei bisericii, iar pe contrafortul sudic al acesteia se găsește una dintre cele mai impresionante reprezentări ale Sfântului Gheorghe omorând balaurul?

Biserica mănăstirii Voroneț este adesea numită „Capela Sixtină a Estului” datorită frescelor și a culorii albastre unice, care încă se păstrează foarte bine?

Mănăstirea Voroneț face parte din patrimoniul mondial UNESCO, încă din 1993, alături de alte șapte biserici din Bucovina, constituind grupul „Bisericile pictate din nordul Moldovei”? (Churches of Moldavia – Videos – UNESCO World Heritage Centre)

foto: https://adminis.ro/de-interes/frescele-miraculoase-de-la-manastirea-voronet/
Foto: arhiva personală a dnei. prof. Nicoleta Drăgoi

Paștele în Bucovina

prof. dr. Adelin Nedelea
profesor de Geografie în cadrul LTN

Bucovina reprezintă una dintre regiunile istorice ale României ce se remarcă printr-o istorie bogată și un amestec de culturi. Este localizată în nordul țării pe teritoriul județului Suceava, în mare parte, dar și dincolo de graniță respectiv în Ucraina. Denumirea de Bucovina provine de la cuvântul slav ”buk” (fag), în traducere Țara Fagilor.

Prin conservarea și promovarea tradițiilor, datinilor și obiceiurilor vechi de sute de ani și transmise mai departe generațiilor viitoare, putem spune că Bucovina reprezintă un tărâm de basm. Petrecerea Sărbătorilor Pascale în această regiune a țării, te va ajuta să descoperii tradițiile unice respectate cu strictețe și ridicate la rang de artă precum încondeiatul ouălor. Activitățile desfășurate în Săptămâna Mare și participarea la Slujba de Înviere au o însemnătate și încărcătură spirituală majoră. Masa de Paște este încărcată cu mâncăruri tradiționale precum drob, friptură de miel, borșul de miel, iar ca deserturi pasca și cozonacul.

În localitatea Ciocănești din județul Suceava se desfășoară în fiecare an Festivalul Național al Ouălor Încondeiate. Bucovina reprezintă o atracție turistică importantă la nivel național și internațional, o regiune a țării încărcată cu istorie și tradiții ce îi putem atribui denumirea de „colț de rai”.