Articol din Revista
d-ale LTN-ului #12

Expoziția „CULOARE-LINIE-CUVÂNT-LITERĂ”

Lucrările expoziției „CULOARE-LINIE-CUVÂNT-LITERĂ” au fost realizate împreună cu biblioteca LTN. Ideea expoziției a pornit de la mărturisirea lui Vincent Van Gogh: Dacă auzi în tine o voce spunându-ţi: nu ştii să pictezi, atunci pictează, neapărat, şi vocea aceea se va stinge. Această expozitie încearcă să ne demonstreze ambele variante precum o călătorie a textului în lumea formelor vizuale, iar în sens invers, continuarea călătoriei lui ,,plastein” în textul scris. Așa cum artiștii începutului de secol XX aruncau la întâmplare cuvinte pe care mai apoi le rearanjează în pome, elevii liceului nostru au pornit cumva pe urmele lor, precum un manifest pentru frumusețea artei ce se naște din sufletul uman. Evenimentele socio-politice actuale lasă urme scrijelite în sufletele noastre, cu atât mai accentuat în cele crude, ale copiilor. Noi nu refuzăm logica, nu naștem hazardul precum artiștii Dada, ci, cu forțele noastre dorim să spunem că arta încă are puterea de a înălța spiritul, așa cum Picasso spunea: Arta purifică sufletul de praful vieţii de fiecare zi.

Pagina albă a picturii a fost înlocuită de hârtia tipărită. Lucrările au prins contur după ce micii artiști au ales din text câteva cuvinte, imagini vizuale construite de imaginația lor. Și-au creat lucrările în jurul acestor cuvinte-idei pentru a demonstra încă o dată legătura nedespărțită dintre literă și line. Expoziția cuprinde abordări plastice cu subiecte eterogene, tocmai pentru că au fost „provocați” să aleagă acele cuvinte cu însemnătate pentru ei, iar în jurul lor să-și construiască povestea prin linie și culoare. 

Totul s-a născut pornind de la ideea unei întâlniri a copilului cu textul scris, diferită față de cea obișnuită, copilul citește, își imaginează, construiește mental lumea cărții. Acum imaginarul vine ca un musafir neașteptat peste cuvintele tipărite, se așterne în elemente vizuale, fac echipă, „merg mână-n mână”. Cartea și grafica sunt într-o comuniune perfectă, unică, de nedespărțit. Fiecare lucrare este o pagină din jurnalul personal. Mărturisesc că a fost o plăcere de nerefuzat să-mi cunosc elevii prin intermediul acestor exerciții de creație.

Lucrările surprind prin viziunea imaginativă a elevilor îmbinarea dintre literă, sens și culoare. Lucrările, în ansamblu, sunt remarcabile pentru categoria de vârstă a realizatorilor. Picturile sunt prezentate în cadrul unui vernisaj la Zilele LTN 2023. La școală, expoziția va fi permanentă și va decora parterul școlii, spre bucuria micilor artiști și a elevilor prezenți și viitori.

prof. Irina Ionescu

prof. Roxana Neacșu